19 Ekim 2015 Pazartesi

Tecviz Hesaplama

Tecviz Hesaplama Programı


Daha fazla program için bizi ziyaret edin:

Şaban GÜL

Tecviz Hesaplama Formülü ile Tecvizin içinde ve dışında tecviz miktarını otomatik hesaplamaya yarar. Program Tecviz ile ilgili her türlü şeyi listeye kaydeder, geçmişi görebilirsiniz.



Not: 1.15... ile başlayan sürümler test aşamasında olup hatalar olabilir.

Bu programı indirmeden ve incelemeden önce lütfen Lisans Sözleşmesi'ni Okuyunuz. 



Aşağıdaki Dosyada Virüs, Spam vb. zararlı yazılımlar olabilir. Lütfen kontrol ediniz. Hiçbir sorumluluğu kabul etmiyoruz.


İndirme Linki:
https://yadi.sk/d/ckydocz6jqcY8


Tapu alanı ile hesap alanı arasındaki farkın tecvizi aşması deniyor... Ne mevzuatta, nede genelgede bununla ilgili herkesin anlayabileceği bir şey yok.

Tecviz sınırı 31.01.1988 tarih19711 sayılı resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe giren Büyük Ölçekli Haritaların Yapım Yönetmeliği 259. ve 260. maddelerine anlatılmış fakat hiçbir mana yok.

Madde 259 — Parsellerin yüzölçümleri, köşe noktalarının koordinatları ile desimetrekareye kadar hesaplanır. Kontrol amacı ile ada veya parsel topluluğunun yüzölçümleri grafik yöntemle hesaplanarak parsel yüzölçümleri toplamı ile karşılaştırılır. Bu iki hesaptan bulunan yüzölçümü farkı,

formülünün verdiği miktardan büyük olamaz. Farkın büyük olması durumunda çizim ve hesaplar kontrol edilerek hata giderilir M : Ölçek paydası , F : m2 cinsinden alandır.

Madde 260 — Yapılaşmamış alanlarda idarenin izni ile parsellerin yüzölçümleri grafik olarak hesaplanabilir. Parsellerin yüzölçümleri ayrı ayrı grafik yöntemle hesaplandıktan sonra ada veya parsel topluluklarının yüzölçümleri de aynı yöntemle hesaplanır ve bu topluluğa giren parsel yüzölçümlerinin toplamı ile karşılaştırılır. Aradaki fark,

formülünün verdiği miktardan büyük olamaz. Bu fark parsellerin yüzölçümleri ile orantılı ve desimetrekare birimine kadar dağıtılarak geçerli parsel yüzölçümleri bulunur.

Formüller ve açıklamalar irdelendiğinde bu miktarın biriminde sorun ortaya çıkmaktadır. Şöyle ki F değeri m2 cinsinden alan ifade eder ve karekök içerisinden çıktığında m olarak çıkar, formülde 0,0003*F de ise m2 olacak yani birimi belirsiz olacaktır.


Benim sorum şu:

Yapılaşma olan yerde 0.013 karekök(MF)+0,0003F , olmayan yerde 0.0004 M*Karekök(F)+0,0003F denmekte... Yapılaşmadan kasıt nedir ? Türkiyede herkes bunu kullanıyor. Netcad'den yapıyor geçiyor ama şu ana kadar çoğu kadastro mühendisleri veya müdürleride dahil bunun ne olduğunu bilmiyor...



1 yorum:

  1. Yapilasmadan kasti alan hesabi yani tapu alani sayisal yontemle mi yapilmis planimetrik yontemlemi

    YanıtlaSil